Boklansering

Boken «Fra Tjuvjeger til Yrkesjeger» lanseres på Camp Villmark 2024

Dette er en bok om jakt, men jeg håper også den kan leses med interesse av de som ikke er jegere, men opptatt av natur og villmark. Jeg forteller om å vokse opp i et jegermiljø med unik tilgang til natur og opplevelser. Oppveksten på Lesjaverk med reinsdyrjakt og mye annet har selvsagt satt sitt preg på den videre jaktreisen. Apropos bruk av «Tjuvjeger» i tittelen. Det er ikke snakk om alvorlig faunakriminalitet, men beskriver en tid da det ikke var uvanlig at det ble skutt litt utenfor kvotene. Det handler også om ungdommelig jaktlyst som ga en egen tolkning av både lover, regler, jakttider og grenser.

Jakt settes inn i et historisk perspektiv, helt tilbake til den gamle fangstkulturen med dyregraver, via Romerrikets bruk av ville dyr til underholdning, fremveksten av afrikanske safarier «The Hemingway Style» og frem til i dag. Fra matauk og en tid da alt fra viltet ble brukt som mat, redskaper eller klær til det vi i dag kaller trofejakt. Og hva er en trofejeger ? Vi tar diskusjonen, kanskje de har eksistert helt siden steinalderen ?

Siden jeg er lisensiert som profesjonell jeger (PH) og bor i Sør-Afrika er det selvsagt mye stoff herfra, men vi skal bevege oss over tre kontinenter med jakthistorier og betraktninger. Jeg har også sett på jegerens rolle i polariserte diskusjoner om jakt og hvilke argumenter og kommunikasjonsform som gjelder. Jegere på sosiale medier diskuteres også.

Rundt leirbålet flommer det av historier der bragder deles og helter skapes. Noen av disse historiene går fra bål til bål og blir bedre med årene. Jeg har tatt frem flere av disse. Noen er selvopplevde mens andre har blitt fortalt til meg. Det er et eget kapittel med slike historier og inspirert av 80-tallets suksessfilm «Selskapsreisen» har jeg satt inn et eget kapittel for å finne ut om det finnes en Stig Helmer, en Ole Bramserud eller en «Berra» blant tilreisende jegere.

Å etablere en jaktbedrift i utlandet med alt det innebærer av kulturforskjeller og fremmede administrative forhold er også en del av innholdet. Om å ha jakt som yrke er en del av dette. Noen enkeltpersoner som har vært med på å skape opplevelser er også nevnt, som en del av historiene, men jeg har valgt å ha et eget kapittel om min tracker gjennom 22 år, Freddy. Oppveksten i det gamle Rhodesia under en borgerkrig med tre parter, og der jakten rett og slett handlet om å overleve fortjener sin plass.

Under arbeidet med boken mistet jeg min jaktkollega gjennom 13 år – Jack Russel Terrieren Shaka som fikk sitt navn etter den gamle Zuluhøvdingen. Jeg måtte skrive noen ord om han også. Født i Sverige, godkjent som ettersøkshund i Norge før han ble med på flyttelasset til Sør-Afrika. Shaka er en av få, kanskje den eneste, hunden som har vellykkede ettersøk på både Rådyr, Elg, Hjort, Sebra, Kudu, Impala, Gnu og mange andre antiloper.

Boken kan bestilles her: https://villmarksutstyr.no/produkt/jakt/jakttilbehor/fra-tjuvjeger-til-yrkesjeger-bok-fra-odd-magne-doseth